Alle Har Deres Egne Passioner og Besættelser

Har du nogensinde haft et eller andet du gik vildt meget op i, men som du var lidt pinligt berørt over? Måske kan du slet ikke få nok af Friends tv-serien, eller måske er japanske tegneserier bare noget, du slet ikke kan slippe igen. Hvis du er som så mange andre mennesker, så prøver du at underspille hvor passioneret du rent faktisk er for den ting. Du er bange for, at dine venner vil synes du er sær, hvis de fandt ud af hvor meget tid du bruger på det, eller at dine tanker altid bevæger sig derhen, når du keder dig.

Men her vil jeg altså sige, at du overtænker tingene. Vi har nemlig alle vores egne passioner og besættelser. Lad mig lige starte med at forklare forskellen på en passion og en besættelse. Det er lidt mine egne definitioner, men jeg tror du vil kunne nikke genkendende til, at begge dele findes, og at der er en helt klar forskel.

En passion er, for mig at se, noget der er nogenlunde permanent. Det er noget du allerede har interesseret dig for i et godt stykke tid, og som du finder det meget usandsynligt, at du nogensinde vil holde op med at have i dit liv. Måske går du vildt meget op i motion og en sund livsstil, eller måske har du altid været vildt fascineret af biler. Uanset hvad det er, så er det typisk et relativt bredt emne, som ligger virkeligt dybt i dig. Det er ikke noget du sådan lige ?kommer over?.

En besættelse er derimod ofte noget kortvarigt og mere specifikt. Det kan godt tage sit udspring i en eksisterende passion eller en tidligere besættelse, men er i sig selv noget, der er opstået relativt for nyligt. Måske er du blevet besat af at løbe maratonløb, eller kan pludseligt slet ikke få nok af at eksperimentere med forskellige smoothie opskrifter. Det kan også være, at du slet ikke kan få nok af at læse op på, og selvfølgeligt køre i, din nye Skoda Fabia. Det er en meget specifik ting, som du lige nu er dybt fascineret af, men som du godt ved nok vil ebbe ud efter noget tid.

Som jeg ser det, så er det vigtigt at vi tør stå ved vores passioner. De ligger nemlig så dybt i os, at de er en del af hvem vi er som mennesker. En stor del af vores identitet ligger i vores passioner, og vi kan derfor ikke være hele mennesker, hvis vi undertrykker denne del af os selv, når vi omgiver os med andre.

Besættelserne behøver vi ikke nødvendigvis dele med Gud og hver mand. De er nemlig kortvarige, og kan let misforstås af andre, som værende vores passion. Det er ikke ideelt, da folk så vil komme skævt ind på vores identitet. Vi identificerer os ikke som en Skoda Fabia person, men derimod som en bil entusiast der lige nu er blevet rigtigt nysgerrig omkring Fabia?en. Sørg derfor for, at folk først kender dine passioner, før du deler ud af dine besættelser.