Dansk Version af Ernest Hemingway Styrter Fremad

Når man forelsker sig i de bøger, som en bestemt forfatter har skrevet, så er det både godt og skidt. På den positive side, så betyder det, at man nu kan dykke ned i en helt masse bøger, som vedkommende har skrevet, og være næsten sikker på, at man vil nyde hver og én af dem. Der kan nogle gange gå lang tid imellem, at man finder en bog, der virkeligt siger én noget. Men når man finder den rette forfatter, så øges chancerne gevaldigt, ved ganske enkelt at gå igennem deres bibliografi.

Den negative side er dog, at man ofte alt for hurtigt kommer igennem alle vedkommendes bøger. Rigtigt gode bøger, skrevet af en forfatter der virkeligt formår at fænge én, har nemlig en tendens til at blive læst ekstremt hurtigt. Det betyder at man kommer hele bibliografien igennem på ingen tid, og så står man der, uden nogen som helst idé om, hvad man skal læse som det næste. Når man lige har haft sådan en god stime, af positive læse-oplevelser, så er det hårdt at skulle satse på en helt anden forfatter igen.

Men heldigvis har gode forfattere det med, at lade sig inspirere af andre i deres felt. Det betyder at du ofte kan finde en ny forfatter, som har samme stil eller tilgang, som den (eller de) forfattere, du allerede har gode erfaringer med. Hvis du eksempelvis er rigtig glad for bøger skrevet af Ernest Hemingway, så er det værd at kigge på den danske forfatter jesper wung sung. Jesper er nemlig tydeligt inspireret af Hemingway, og der er da også et vist overlap i læserskaren. Når man selv er dansker, så bliver det jo ekstra interessant, fordi man får den danske vinkel med på tingene. Hemingway var jo trods alt amerikaner, og amerikansk kultur og historie har selvfølgeligt kraftigt farvet den måde, han skrev sine bøger på. Ved at læse en dansk forfatter, der har ladet sig inspirere af Hemingway, så kan der altså virkeligt komme fokus på de retoriske værktøjer, som vi som danskere typisk værdsætter i Hemingway. Det er som om teksten bliver åbnet mere op, er mere gennemskuelig, og samtidig giver os en helt ny linse, som gør det lige akkurat forskelligt nok fra Hemingways skriverier til, at vi på ingen måde kommer til at kede os.

Jesper Wung-Sung har vundet flere priser for sine bøger og noveller, og han styrter fremad på den danske forfatter-scene. Det er altså værd at kigge på nogle af hans udgivelser, da der er tale om en form for kvalitet det er svært at sætte ord på, men som mange føler har manglet i dansk litteratur de seneste årtier. En modig kombination af nytænkning og et genoptag af de traditionelle værdier i skrivekunsten.